Kas rakstīts uz šampūna etiķetes?

Savā ikdienā arvien vairāk sākam pievērsties veselīgākai pārtikai, sportošanai un eko precēm. Šī visa starpā arvien lielāku lomu sāk spēlēt dabai draudzīgas sadzīves ķīmijas un kosmētikas lietošana. Itin viss, ko ikdienā ēdam, elpojam un klājam uz sava ķermeņa, ietekmē mūsu organismu, tāpēc šoreiz nolēmām sīkāk iedziļināties tajā, kāds sastāvs rakstīts uz šampūna pudelēm. 

Bieži cilvēki izvēlas lietot atpazīstamu zīmolu produktus, kuri parasti ir maksā visnotaļ ievērojamus līdzekļus. Bet vai ir vērts pārmaksāt? Varbūt lētāks šampūns var nodrošināt mūsu matiem pienācīgu aprūpi? Lai atbildētu uz visiem šiem jautājumiem, ir jāsaprot, kāds ir šampūna sastāvs, jo ne visi matu kopšanas produkti ir patiešām efektīvi un satur kaut daļēji dabiskas sastāvdaļas.
Nenoliedzami, ar pareizi izvēlēta šampūna lietošanu var panākt labāku matu izskatu un ilgāk saglabāt to dzīvīgumu, bet ilgākā laika periodā šampūni, kuru sastāvā ir kaitīgas vielas, var veicināt tieši pretēju efektu. Būtiska ietekme uz matu stāvokli ir dzīvesveidam, laika apstākļiem, vispārējam veselības stāvoklim, – cilvēkiem ar hormonālām problēmām ir nosliece uz matu taukošanos. Atcerieties, ka galvas mazgāšanas laikā mēs nevaram izvairīties no ādas kontakta ar mazgāšanas līdzekli, tādēļ jārēķinās, ka tas ietekmēs ādu.Rezumējot iepriekš minēto, ir vērts iegādāties ekoloģiskus šampūnus, kas ir ražoti no dabīgām vielām, iztiekot bez ķīmiskiem palīglīdzekļiem.

šampūna sastāvs

Turpinājumā iepazīsties ar vielām, kuras var būt šampūnu sastāvā un kāpēc tās tur atrodas.

COCAMIDOPROPYL BETAINE – kokamīd-propil-betaīns
Nolūks:
paaugstināt šampūna putošanos un biezumu.
Veselības sekas: dermatīts, matu sausums un galvas ādas iekaisumi.

SODIUM CHLORIDE – NĀTRIJA HLORĪDS (SĀLS)
Nolūks:
Paaugstināt viskozitāti un padarīt produkta izskatu biezāku un bagātīgāku.\

METHYL/PROPYL PARABEN – METIL,PROPIL-PARABĒNS
Nolūks:
Parabēni ir naftas produkti, kurus izmanto gandrīz visos kosmētiskos līdzekļos, jo tiem piemīt spēja nogalināt plaša spektra mikroorganismus, tā aizsargājot kosmētiskos līdzekļus no bojāšanās.
Veselības sekas:
• Veģetatīvās sistēmas graušana: parabēni var imitēt estrogēnu darbību, traucēt seksuālo attīstību un reprodukciju;
• Ļoti bieži alerģiskas reakcijas.

DIAZOLIDINYL UREA – diazoli
dinil urīnviela
Nolūks:
Antibakteriāls preparāts.
Sekas:
• Atbrīvo formaldehīdu (skatīt DMDM Hydantoin zemāk);
• Acu un ādas kairinātājs.

BENZOIC ACID – BENZOSKĀBE
Nolūks:
konservants un šķīdinātājs.
Sekas:
• Satur kancerogēnos fermentu gredzenus un toluolu, kurus arī uzskata par hormonu noārdītājiem un iedzimtu defektu izraisītājiem;
• Kairina elpošanas traktu;
• Acu un ādas kairinātājs.

KRĀSVIELAS CI 17200, CI 15510, CI 60730, CI 42053
Nolūks:
Piešķirt šampūniem tādu krāsu kā augiem, no kuriem tie it kā iegūti.
Lietošanas un veselības sekas: Tās ir tikai četras no simtiem sintētisko un naftas ķīmisko produktu krāsvielām, kuru sertifikācija ir nezināma un pretrunīga. Lielākā daļa krāsvielu, kuras izmanto kosmētikā, gaida testēšanu un to nekaitīgums nav ne izpētīts, ne pierādīts.

DMDM HYDANTOIN – DMDM hidantoīns
Nolūks:
Antibakteriāls.
Veselības sekas:
• Laboratorijas testos ir atklāts, ka tas izraisa plaušu vēzi un DNS (dezoksiribonukleīnskābes) bojājumus;
• Satur 17,7% formaldehīda, kurš ir kairinošs un kancerogēns, un 20% gadījumu izraisa toksisku reakciju.

COCAMIDE MEA
Nolūks:
Liek šampūnam veidot putas, kas savādāk nebūtu iespējams.
Veselības sekas:
• Izraisa vēzi laboratorijā testētajiem dzīvniekiem. Cocomide mea satur mono-etanolamīnu, kam reaģējot ar nātrija lauret/ lauril-sulfātu, veidotos kancerogēnie nitroamīni.

TETRASODIUM EDTA – EDTA – tetra nātrija sāls
Nolūks:
saista netīrumus un veicina attīrīšanu.
Lietošana: iekļauts mazgāšanas līdzekļos, lauksaimniecības ķīmiskajos aerosolos un farmācijas produktos.
Veselības sekas:
• EDTA ne tik viegli bioloģiski sadalās, tādēļ, tikko nonāk vidē, tas šķīdina toksiskos smagos metālus un veicina to iekļaušanos barības ķēdē. Smagie metāli ir toksiski cilvēku veselībai un nelabvēlīgi ietekmē uzvedības, fizioloģiskās un izziņas sistēmas.
• Acu un ādas kairinātājs.

SODIUM LAURETH/LAURYL SULFATE (SLES/SLS) – nātrija lauret/lauril sulfāts
Nolūks:
Atdala no matiem taukus un liek šampūnam izplesties un ļoti ātri iekļūt ādā, tas paliek audos, īpaši smadzenēs, sirds un aknu audos uz salīdzinoši ilgu laiku.
Pielietošana:
Atrodams 90% no visiem komerciālajiem šampūniem un daudzos citos veselības un skaistumkopšanas līdzekļos, īpaši ķermeņa krēmos un zobu pastās. SLS ir aizliegti burbuļvannās, jo tam ir nelabvēlīga ietekme uz ādas aizsargslāni un tas izraisa izsitumus un infekcijas. Tas atrodams arī rūpnieciskajos tīrītājos. Laboratoriju klīniskajos izmēģinājumos SLS tiek izmantots kā kairinošs līdzeklis, lai testētu ārstniecisko līdzekļu efektivitāti.
Veselības sekas: caur asinsvadiem SLS/SLES koncentrējas sirdī, aknās, smadzenēs un acīs. Tas paliek audos ilgu laiku un var izraisīt šādas sekas:
• Vēzi – SLS/SLES reaģē ar citām ķīmiskām vielām, veidojot vēzi izraisošus nitroamīnus un dioksīnu;
• Endokrīnās sistēmas noārdīšanu – SLS/SLES var imitēt hormonu darbību un sagraut ar to saistītos mehānismus, kas kontrolē mūsu ikdienas ķermeņa funkcijas, ir zināms, ka tas imitē estrogēnu darbību un traucē reproduktīvo sistēmu un seksuālo attīstību;
• Acu bojājumus – acu šūnas īpaši ātri absorbē SLS (absorbē caur matu saknēm, ne tiešu acs kontaktu); tas sabojā to darbību un attīstību – īpaši bērniem;
• Matu izkrišana – SLS ir diezgan raupjš kodīgs līdzeklis, kas posta matu folikulas;
• Paaugstināta ādas jūtība – SLS sabojā ādas aizsargspēju pret kaitīgām vielām, vairojot alerģiskas reakcijas;
• Sausa āda – aizsarglipīdi tiek noplēsti no ādas virsmas pateicoties SLS kodīgumam, un samazinās ādas spēja saglabāt mitrumu.

SMARŽA
Nolūks: 
Radīt «dabīgu augu» smaržu, kas ir svarīga mārketinga pievilcības sastāvdaļa, bet tajā nav atspoguļojuma par tās patiesajām sastāvdaļām.
Lietošana: Ir uzskaitīts ap 5000 smaržu sastāvdaļu tirgū, 95% no tām veido laboratorijās – daudzas no naftas produktiem. Patiesās sastāvdaļas nav minētas, lai saglabātu slepenību, jo smaržas nevar patentēt.
Veselības sekas:
• Sastāvdaļas, kas veidotas uz naftas bāzes var izraisīt vēzi, iedzimtu slimību uzliesmojumus, centrālās nervu sistēmas traucējumus un alerģiskas reakcijas.
• Parfīmi ir vadošais alerģisko reakciju izraisītājs kosmētikas lietošanā.

PROPYLENE GLYCOL – propilēnglikols
Nolūks:
saglabāt šampūnā mitrumu un padarīt to «zīdainu».
Lietošana: propilēnglikols ir naftas ķīmiskais produkts, kas tiek izmantots kā galvenā sastāvdaļa bremžu šķidrumā un antifrīzā, kā arī veselības un skaistuma produktos, tādos kā bērnu krēmi un skropstu tušas.
Veselības sekas:
Lai gan ASV Pārtikas un Zāļu Administrācija (FDA) ir klasificējusi propilēnglikolu par «drošu», tas atzīts kā neirotoksisks un pierādīts, ka tas izraisa dermatītu, aknu anomālijas un nieru bojājumus pētījumos ar dzīvniekiem. Tas kavē šūnu augšanu un var būt kairinošs ādai.
mati šampūnsGandrīz visas ķīmiskās vielas, kas tiek izmantotas šampūnu ražošanā, var negatīvi ietekmēt galvas ādu un veicināt matu stāvokļa pasliktināšanos, to izkrišanu, lūšanu utt. Protams, viss ir atkarīgs no pievienotās vielas daudzuma – ja tā ir šampūna sastāvdaļu saraksta augšgalā, tad jārēķinās ar to, ka tā izmantota vairāk, nekā tā viela, kas ir saraksta beigās.Ir vēl kāds mārketinga triks, ko ražotāji nereti izmanto – uz produkta etiķetēm tiek drukāti nevis vielu ķīmiskie apzīmējumi, bet to sinonīmi.Lai piemeklētu saviem matiem atbilstošāko un nekaitīgāko mazgāšanas līdzekli, rūpīgi izpētiet tā sastāvu un neiegādājieties produktus apšaubāmās tirdzniecības vietās vai no privātpersonām, kas kosmētiku tirgo ar sludinājumu palīdzību.Raksts šeit – raksta tapšanā izmantoti ekspertu viedokļi, kā arī portālos Intensa.Pro un livestrong.com apkopotā informācija & šis raksts & http://www.theecologist.org